A Conversation About (the) Posthuman

Laden Evenementen

Paneldiscussie (IM)POSSIBLE BODIES x BodyDrift

We onderhandelen constant over de ruimte(n) tussen ons lichaam en onze creaties, aangezien de technologieën die we creëren ons ook inherent vormen. We hebben misschien niet veel keuzes om cyborgs te worden, maar we kunnen kiezen wat we toestaan om ons te vormen, en ambities stellen over hoe en hoe ver dit gaat. Ontdek de urgentie van dit onderwerp door de ogen van kunstenaars en curatoren van twee recente tentoonstellingen, (IM)POSSIBLE BODIES en BodyDrift in het Design Museum Den Bosch. Ze delen artistieke reflecties over het constant veranderende landschap van het menselijk lichaam in relatie tot technologie.


Fredric Baas

Fredric Baas werkt als conservator bij Design Museum Den Bosch – tot juni 2018 bekend als Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Hij beheert de collectie van de DMDB zowel op het gebied van conservering en presentatie als op het gebied van beleidsontwikkeling en aankopen. Zijn hoofdtaak is het organiseren van presentaties over modern en hedendaags design. Zijn meest recente project ‘BodyDrift – Anatomies of the Future’ (2020) gaat over de toekomst van het menselijk lichaam en toont werk van ontwerpers en kunstenaars die de morele en technologische grenzen tussen mens en machine aftasten. Deze tentoonstelling is het eerste deel van een serie die gewijd is aan het bredere ‘Posthuman’ thema dat Design Museum Den Bosch heeft geïdentificeerd als een brandpunt in zowel het tentoonstellings- als het aankoopprogramma.


Ine Gevers

Ine Gevers wordt wel een van de meest radicale curatoren van Nederland genoemd. Ze is de oprichter, directeur en boegbeeld van de Niet Normaal INT Stichting, die grootschalige kunsttentoonstellingen ontwikkelt die zich richten op urgente zaken in de samenleving.

Gevers organiseerde eerder Ik + de Ander. Art and the Human Condition en bijbehorend boek Voorbij Ethiek en Esthetiek, Niet Normaal – Difference on Display, 2009-2010; Ja Natuurlijk – How art saves the World, 2013; Hacking Habitat – Art of Control, 2016 en ROBOT LOVE. Deze expo-ervaring was het hoogtepunt van de Dutch Design Week 2018 en is wereldwijd te zien. Haar huidige tentoonstelling (IM)POSSIBLE BODIES onderzoekt wat voor soort cyborgs we willen worden.