(IM)POSSIBLE BRAINS

Laden Evenementen

Talk + Q&A door RUW/Huis73

Zelfverbetering met behulp van tools en technologie heeft de mens steeds naar een hoger plan getild. We hoeven niet meer te jagen, communiceren via een computer op zakformaat en zie je niet meer scherp dan neem je een bril. Nu wetenschappers ook ons brein steeds meer doorgronden, is het mogelijk ook deze van nieuwe, ‘verbeterde’ snufjes te voorzien. Waar vroeger dementie nog normaal was en ADHD niet bestond, kunnen deze afwijkingen nu worden behandeld met medicatie en breinstimulatie. Een implantaat voor epilepsie? Ja hoor, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar met elke technologische verandering, veranderen wij mee.

Actuele vraagstukken en onheilspellende toekomstscenario’s maken dat de grenzen tussen ‘gezond’ en ‘ziek’ gaan verschuiven. Want iemand die niet meekan in de huidige kennismaatschappij zal er veel baat bij hebben te worden geüpgrade naar een maatschappelijk wenselijk niveau. En ook techmagnaten als Elon Musk hebben zich toegelegd op de neuro-technologie. Zo werkt hij met Neurolink aan een hersenchip om de dreiging van kunstmatige intelligentie de baas te blijven.

Maar weten we eigenlijk genoeg van ons brein om in te schatten wat verbetering inhoudt? Wat bedoelen we eigenlijk met verbetering? Wie kan zich het privilege van breinverbetering veroorloven? En wat voor effect heeft deze klasse op de rest van de maatschappij? Wordt iedereen straks even slim of zorgt het voor een nog grotere kloof tussen zij die succes hebben en zij die achterblijven?

Met kunstenaars en wetenschappers gaan we in gesprek. Over waar de neurowetenschap staat, mogelijke toekomstscenario’s en ethische dilemma’s.


Met

Nick Ramsey: hoogleraar neurochirurgie aan het UMC in Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op geïmplanteerde elektroden in het brein, dat ervoor zorgt dat verlamde patiënten apparaten kunnen besturen door middel van breinactiviteit.

Antye Guenther: beeldend kunstenaar en onderzoeker. Vanuit haar geneeskundige, fotografische en militaire achtergrond onderzoekt ze middels haar kunst thema’s als (niet-)biologische intelligentie en supercomputing, wetenschappelijke representaties van cognitieve processen en mind control, lichaamsperceptie in techno-kapitalistische samenlevingen en science fiction.

Jennifer Kanary: kunstenaar, onderzoeker en oprichter van roomforthoughts. Ze vraagt zich af of we een afwijkend brein met de opkomst van AI in de toekomst juist effectief kunnen inzetten voor nieuwe inzichten en realiteiten.

Moderator: Binnenkort bekend