(IM)POSSIBLE BRAINS

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Talk + Q&A door RUW/Huis73

Zelfverbetering met behulp van tools en technologie heeft de mens steeds naar een hoger plan getild. Nu wetenschappers ook ons brein steeds meer doorgronden, is het mogelijk ook deze van nieuwe, ‘verbeterende’ snufjes te voorzien.

Maar weten we eigenlijk genoeg van ons brein om in te schatten wat verbetering inhoudt? Wat bedoelen we eigenlijk met verbetering? Wie kan zich het privilege van breinverbetering veroorloven? En wat voor effect heeft deze gupgrade klasse op de rest van de maatschappij? Wordt iedereen straks even slim of zorgt het voor een nog grotere kloof tussen zij die succes hebben en zij die achterblijven?

Met kunstenaars en wetenschappers gaan we in gesprek. Over waar de neurowetenschap staat, mogelijke toekomstscenario’s en ethische dilemma’s.Met kunstenaars en wetenschappers gaan we in gesprek. Over waar de neurowetenschap staat, mogelijke toekomstscenario’s en ethische dilemma’s.

Programma
20.00 uur: Start programma
21.30 uur: Einde programma

Voertaal is Nederlands.

LIVESTREAM – Om 20.00 komt er een livestream beschikbaar via Youtube | Facebook RUW om het hele gesprek te volgen vanuit thuis. Denk en praat mee via de chat!


Met

Nick Ramsey: hoogleraar neurochirurgie aan het UMC in Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op geïmplanteerde elektroden in het brein, dat ervoor zorgt dat verlamde patiënten apparaten kunnen besturen door middel van breinactiviteit.

Lily Frank: is filosoof en geeft les aan de TU Eindhoven. Ze schrijft en geeft les over de sociale en filosofische kwesties die spelen bij human enhancement en transhumanisme.

Antye Guenther: beeldend kunstenaar en onderzoeker. Vanuit haar geneeskundige, fotografische en militaire achtergrond onderzoekt ze middels haar kunst thema’s als (niet-)biologische intelligentie en supercomputing, wetenschappelijke representaties van cognitieve processen en mind control, lichaamsperceptie in techno-kapitalistische samenlevingen en science fiction.

Jennifer Kanary: kunstenaar, onderzoeker en oprichter van roomforthoughts. Ze vraagt zich af of we een afwijkend brein met de opkomst van AI in de toekomst juist effectief kunnen inzetten voor nieuwe inzichten en realiteiten.