AI in muziek

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

AI in muziek

AI en Machine Learning nemen een steeds prominentere rol in in het creëren van muziek en zouden zomaar een technologische paradigmaverschuiving kunnen blijken te zijn, net zoals de elektrische gitaar decennia geleden was. Hoewel artiesten als Holly Herndon en Actress al enkele jaren ‘AI-muziek’ aan een groter publiek presenteren, beschouwen veel mensen, zowel professionals als publiek, AI nog steeds als ‘te technisch’ of ‘ver weg’. Maar is dat echt zo? Een gesprek over de creatieve mogelijkheden van AI als hulpmiddel voor muziekcompositie, met Dadabots, Asa Horvitz, Drvg Cvltvre en Julia Kaganskiy.


Panel: CJ Carr (Dadabots), Zack Zukowski (Dadabots), Asa Horvitz, Drvg Cvltvre, Claire L. Evans

Moderator: Julia Kaganskiy

Asa Horvitz

Asa Horvitz maakt muziek en performances. Oorspronkelijk opgeleid als componist / muzikant, probeert hij ruimtes te creëren waarin het publiek wordt geconfronteerd met paradoxen. Zijn huidige onderzoek richt zich op de relatie tussen mens en beeld en het denken van Aby Warburg. In 2019 creëerde Horvitz het neural net LUCAS, samen met Seraphina Tarrant (University of Edinburgh) en Alejandro Calcaño (AI Now), ontworpen om de denkbeeldige omgeving van kunstmatige intelligentie te verstoren.

Horvitz studeerde compositie bij Alvin Lucier en Anthony Braxton. Als muzikant trad hij op met Anna Webber, Kalup Linzy, Julian Kytasty, Ben Seretan, Pavel Zustiak en vele andere leden van de muziekgemeenschap in NYC. Hij leidt de band VALES met Carmen Rothwell. Jarenlang hield hij zich bezig met middeleeuwse muziek en verschillende vormen van traditionele zang, waaronder Sacred Harp. Asa en woont en werkt momenteel in Amsterdam, waar hij deelneemt aan DAS Arts.

Website

favicon

Dadabots

CJ Carr en Zack Zukowski zijn Dadabots: een kruising tussen een band, een hackathonteam en een kortstondig onderzoekslaboratorium. Terwijl de meeste generatieve muziekprojecten midi gebruiken om reguliere muziek te creëren, maakt Dadabots rauwe neurale audio-netwerken die black metal, noiserock en free jazz genereren en streamen hun resultaten nu al meer dan een jaar live op YouTube.

Website

Julia Kaganskiy

Julia Kaganskiy is een onafhankelijke curator en cultureel producent die zich bezighoudt met kunst, design en technologie met een bijzondere interesse in het faciliteren van interdisciplinaire samenwerking tussen kunst en wetenschappen. Ze is momenteel curator van het komende AI, Ethics & Health-seizoen bij Science Gallery London. Eerder was ze de oprichter en directeur van NEW INC (2014-2018), de eerste door musea geleide culturele incubator en een initiatief van het New Museum in New York. Terwijl ze daar was, ontwierp en leidde ze een gemeenschapswerkruimte en een professioneel ontwikkelingsprogramma dat jaarlijks meer dan 100 creatieve beoefenaars ondersteunde bij hun tocht om te experimenteren met nieuwe vormen van culturele productie,om zo een ​​duurzame praktijk of bedrijf op te bouwen. Ze initieerde en hield ook toezicht op het artist residency-programma van NEW INC bij Nokia Bell Labs (2017-2019), geïnspireerd door het historische Experiments in Art and Technology (E.A.T.) -initiatief dat daar eerder was opgericht. Daarvoor was ze de oprichter en hoofdredacteur van The Creators Project (2010-2013), een internationaal cultureel platform gecreëerd door VICE Media en Intel dat zich toelegt op kunst en technologie.

Drvg Cvltvre

Vincent Koreman a.k.a. Drvg Cvltvre werkt sinds 2009 aan zijn eigen mix van dystopian acid, no wave en experimentele house, evenzeer beïnvloed door Suicide, Sun Ra en Terrence Dixon. Koreman is zeer gerespecteerd in de internationale underground vanwege zijn baanbrekende werk in experimentele techno als RA-X in de jaren 90 op labels als Bunker en KK Records. Zijn DIY-punkachtergrond zorgde ervoor dat hij koos hij voor hard werken in plaats van holle pose. Koreman is een zeer productieve producer die op veel labels heeft uitgebracht, zoals Pinkman, Viewlexx, Shipwrec, Permanent Vacation, Rave or Die, Power Vacuum, Tripalium Corp, en natuurlijk zijn eigen label New York Haunted, gewijd aan experimentele techno.

Website

Claire L. Evans

Claire L. Evans is schrijfster, artieste en leadzangeres van de popgroep YACHT