A Conversation About (the) Posthuman

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Paneldiscussie (IM)POSSIBLE BODIES x BodyDrift

We onderhandelen constant over de ruimte(n) tussen ons lichaam en onze creaties, aangezien de technologieën die we creëren ons ook inherent vormen. We hebben misschien niet veel keuzes om cyborgs te worden, maar we kunnen kiezen wat we toestaan om ons te vormen, en ambities stellen over hoe en hoe ver dit gaat. Ontdek de urgentie van dit onderwerp door de ogen van kunstenaars Agi Haines en Lucy McRae en de curatoren van twee recente tentoonstellingen, (IM)POSSIBLE BODIES en BodyDrift in het Design Museum Den Bosch. Ze delen artistieke reflecties over het constant veranderende landschap van het menselijk lichaam in relatie tot technologie.


Met:

Frederic Baas
Agi Haines
Lucy McRae
Roanne van Voorst
Ine Gevers


Fredric Baas

Fredric Baas werkt als conservator bij Design Museum Den Bosch – tot juni 2018 bekend als Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Hij beheert de collectie van de DMDB zowel op het gebied van conservering en presentatie als op het gebied van beleidsontwikkeling en aankopen. Zijn hoofdtaak is het organiseren van presentaties over modern en hedendaags design. Zijn meest recente project ‘BodyDrift – Anatomies of the Future’ (2020) gaat over de toekomst van het menselijk lichaam en toont werk van ontwerpers en kunstenaars die de morele en technologische grenzen tussen mens en machine aftasten. Deze tentoonstelling is het eerste deel van een serie die gewijd is aan het bredere ‘Posthuman’ thema dat Design Museum Den Bosch heeft geïdentificeerd als een brandpunt in zowel het tentoonstellings- als het aankoopprogramma.


Agi Haines

Het werk van Agi Haines is gericht op het ontwerp van het menselijk lichaam. Hoe zouden mensen kunnen reageren op de mogelijkheden van ons lichaam als een ander alledaags materiaal en hoe ver kunnen we onze kneedbare lichamen duwen terwijl ze nog steeds worden geaccepteerd door de maatschappij?

Na het afronden van haar masters op de afdeling Design Interactions aan de Royal College of Art doet ze nu promotieonderzoek bij Transtechnology Research, gefinancierd door de Universiteit van Plymouth. Dit onderzoek is ondergebracht bij een transdisciplinaire afdeling genaamd Cognovo – een grootschalige, door Marie Curie gefinancierde ITN die zich bezighoudt met cognitieve innovatie. Ze werkt onder verschillende kunstenaars en wetenschappers die allemaal gericht zijn op creativiteit en cognitie, en haar inspiratie komt uit de vreemde en prachtige dingen die in ons bestaan. De vraag hoe onze morbide nieuwsgierigheid naar de ingewanden van het leven de toekomst van design zou kunnen beïnvloeden, niet alleen voor de omgeving maar ook voor ons als voelende zakken vlees daarbinnen?


Lucy mcRae

Lucy McRae is een science fiction kunstenaar, filmmaker, uitvinder en lichaamsarchitect. Haar werk speculeert over de toekomst van het menselijk bestaan door de grenzen van het lichaam, de schoonheid, de biotechnologie en het zelf te verkennen. McRae werkt met installaties, film, fotografie, kunstmatige intelligentie en eetbare technologie. Ze wordt beschouwd als een thought leader die de culturele en emotionele impact van de wetenschap en de geavanceerde technologie op het herontwerp van het lichaam onderzoekt. Lucy gebruikt kunst als een mechanisme om onze ideologieën en ethiek te signaleren en te provoceren over wie we zijn en waar we naartoe gaan.


Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is onderzoeker (Ph.D.), schrijver, (Tedx)spreker en moderator. Als ‘antropologe van de toekomst’, richt haar kernonderzoek zich op wat zij ‘duurzame menselijkheid’ noemt: wat maakt ons in tijden van robotisering menselijk? Hoe kunnen we in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en nepnieuws, hoopvol en empathisch blijven? Hoe zullen we in de nabije toekomst leven, liefhebben en leven?


Ine Gevers

Ine Gevers wordt wel een van de meest radicale curatoren van Nederland genoemd. Ze is de oprichter, directeur en boegbeeld van de Niet Normaal INT Stichting, die grootschalige kunsttentoonstellingen ontwikkelt die zich richten op urgente zaken in de samenleving.

Gevers organiseerde eerder Ik + de Ander. Art and the Human Condition en bijbehorend boek Voorbij Ethiek en Esthetiek, Niet Normaal – Difference on Display, 2009-2010; Ja Natuurlijk – How art saves the World, 2013; Hacking Habitat – Art of Control, 2016 en ROBOT LOVE. Deze expo-ervaring was het hoogtepunt van de Dutch Design Week 2018 en is wereldwijd te zien. Haar huidige tentoonstelling (IM)POSSIBLE BODIES onderzoekt wat voor soort cyborgs we willen worden.